Eseményeink
2023/2024.

2024. MÁJUS 11. - MAJÁLIS

2024. ÁPRILIS VÉGE - BÉCSI KIRÁNDULÁS

Willkommen in Wien!

Hagyományainkhoz híven idén is megvalósult a német tagozatos negyedikes tanulók bécsi kirándulása. Április végén három napot töltött a csapat az osztrák fővárosban, Edit néni, Anita néni és Vanda néni kíséretében. A kirándulás során sok színes programon vettek részt a gyerekek. Első nap a Természettudományi Múzeumba (Naturhistorisches Museum) látogattak el, az itt szerzett ismereteket egy esti játékos vetélkedő keretein belül dolgozták fel. Második nap a Tenger Házában (Haus des Meeres) kalandoztak, amely egy tízemeletes, a tenger élővilágát bemutató komplexum. A rájasimogatástól kezdve, a kíváncsi majmokon át, az óceánok szennyezését bemutató videóig itt is szép élményekkel és hasznos információkkal gazdagodtak a gyerekek. Az utolsó napra tervezett látogatás a testvériskolánkban sajnos idén nem tudott megvalósulni betegség miatt, így az osztrák és a magyar gyerekek röviden találkoztak egymással az iskolaudvaron. Délután pedig a Bécsi Állatkertet (Tiergarten Schönbrunn) fedezhették fel a tanulók három-négy fős kis csoportokban.

Szép emlékekkel, vidáman érkezett meg a csapat péntek este a Keleti pályaudvarra. Az utazás során szerzett tapasztalatokat plakátkészítés során dolgozták fel a tanulók az utazást követő héten.


2024. ÁPRILIS 24. - OLVASNI JÓ

Ebben a tanévben is megrendeztük a hagyománynak számító Olvasni jó! csapatversenyt. Most Enola Holmes első könyves kalandját olvastuk el és ebben az évben először a nagy sikerű filmes adaptációt is meg kellett nézniük versenyzőinknek. Az első helyezést szoros és izgalmas versenyben a 6.n csapata érte el. A csapat tagjai: Krigler Gerda, Szili Anna Gréta és Nagy-Simek Eszter Zoé voltak. Segítőjük Sulyokné Schillerwein Eleonóra tanárnő volt. Gratulálunk minden résztvevőnek!
Jövőre folytatjuk, hiszen tudjátok: Olvasni jó!


2024. ÁPRILIS 24. - FENNTARTHATÓSÁGI HÉT - NÉMETÜL

Április 24-én, a Fenntarthatósági Hét keretében, Németország Nagykövetségének munkatársa tartott a környezetvédelemhez kapcsolódó foglalkozást több felsős osztályban. A gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt az alternatív természetismeret-órán, amelyen játékosan és kvízek segítségével bővíthették tudásukat. Az óra végén a legaktívabbak jutalmat is kaptak a munkájukért. Köszönjük az élvezetes előadást, és a lehetőséget a nyelvgyakorlásra.


2024. ÁPRILIS 19. - NEMZETISÉGI NAP A NÉMET TAGOZATON

Április 19-én a német tagozat alsósai, a Nemzetiségi Nap keretében ellátogattak egy közeli sváb községbe, Pilisszentivánra. Megtekintettük a tájházat, ahol érdekes előadást halhattunk a régi berendezési tárgyakról és a 100 évvel ezelőtti falusi életről. Két osztály a Jó kenyér pékség kézműves foglalkozásán vett részt. Itt a kenyérsütés gyakorlatával ismerkedtek meg a gyerekek, majd a napsütéses időben a Jági-tanösvény felfedezésére indultak. Kipirultan és jóleső fáradtsággal zártuk ezt a szép, tavaszi napot.


2024. ÁPRILIS 11. - VERSES KÜLDETÉS AZ UGOCSA UTCAI KÖNYVTÁRBAN

Április 11-én, a költészet napja alkalmából az 5.n osztály verses kalandjátékon vett részt a FSZEK Ugocsa utcai könyvtárában. A különleges könyvtárhasználati foglalkozást Donkó Erika könyvtáros-tanár vezette.


2024. ÁPRILIS 8-13. - NÉMET-MAGYAR DIÁKCSERE, BUDAPESTI PROGRAM

A tavaszi szünet után a hargesheimi testvériskolánk diákjai voltak nálunk vendégségben. Sok érdekes programon vettünk részt: jártunk a Budai Várnegyedben, az Állatkertben, az Illúziók Múzeumában és megcsodáltuk Szentendrét. Délutánonként a vendéglátó családok szervezésében folytatódott a városnézés. A hét fénypontja sokak számára az esti hajós városnézés volt, ahol a kivilágított városban gyönyörködhettek a vendégek és a vendéglátók. 2017 óta ez volt az ötödik német-magyar diákcserénk a hargesheimi Alfred-Delp-Schule-val.


2024. MÁRCIUS 22. - A VÍZ VILÁGNAPJA


2024. FEBRUÁR 26. - ISKOLAI ANYANYELVI VERSENYEK

2024. február 26-án iskolánkban megrendeztük a hagyományos helyesírási versenyt a 3. osztályosok részére. A 4. osztályosok komplex anyanyelvi versenyen mérhették össze tudásukat. A versenyeken minden osztály 3-3 legjobb tanulója vett részt, összesen 18-an. Az eredmények: 

3. évfolyam:
1. helyezett: Kerényi Lilla Erzsébet 3.n
2. helyezett: Bagdány Áron 3.n
3. helyezett: Vargha Dániel 3.b, Csányi Kornél 3.n

4. évfolyam:
1. helyezett: Gothár Vilma 4.b
2. helyezett: Ruthner Szonja 4. b
3. helyezett: Csúri Lili Anna  4.b, Schwarcz Alíz  4.n

A kerületi komplex anyanyelvi versenyen Gothár Vilma képviseli iskolánkat.
Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak!
Nagyon örülünk, hogy ilyen lelkesen jöttek, készültek, és így is ápolják csodálatos anyanyelvünket!

"Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv."   Kányádi Sándor


2024. FEBRUÁR 9. - FARSANG

Évek óta hagyomány, hogy a felső tagozatosok farsangi produkcióit egy közös témára fűzzük fel - idén ez a HÓNAPOK volt.
Különböző módokon jelenítették meg az osztályok a kihúzott hónapot. Voltak, akik az adott havi összes eseményt örökítették meg, mások egy - egy fontosabb eseményt dolgoztak ki.
Jobbnál jobb ötleteket láthattunk, volt a barlangjából épp kibújó maci, nap-éj egyenlőség, Sziget Fesztivál. Találkozhattunk busókkal, rénszarvasokkal, újévet ünneplő vidám emberekkel, tavasz tündérekkel.
A felvonulást az elmaradhatatlan limbó követte. Elképesztő ügyességgel, hajlékonysággal mentek át a gyerekek a léc alatt, amit a győztes végül 53cm-nél vert le.
Az eredmény kihirdetése után pedig a fergeteges diszkó következett. Szintén régi szokás, hogy a diszkó lebonyolítása a nyolcadikosok feladata. Napokkal előbb körbementek az osztályokban, megkérdezték, ki milyen zenét szeret, ezek alapján állították össze a zenei listát. Fergeteges hangulatot teremtettek.
Mindenki mosolyogva, élményekkel telve ment haza a mozgalmas nap végén.


2024. JANUÁR 22. - MAGYAR KULTÚRA NAPJA

Január 22-én, a magyar kultúra napján tartottuk az idei vers- és prózamondó verseny iskolai fordulóját a felső tagozaton. Az indulók közül vers kategóriában Virágh Laura 6.a osztályos tanuló, míg próza kategóriában Mohos Máté 5.n osztályos tanuló képviselheti majd iskolánkat a kerületi döntőben.


2023. DECEMBER - MARGIT-NEGYED KIRAKAT

Iskolánk idén is csatlakozott a Margit-negyed programhoz, melynek keretében a kerületi iskolák és óvodák berendezhetnek egy-egy üresen álló kirakatot a Margit körúton. A 28-32. szám alatti kirakat karácsonyi díszben pompázik melynek megálmodója Fehérvári-Kis Enikő volt, lelkes segítői pedig iskolánk negyedik évfolyamos tanulói. Az adventi installáció különlegessége, hogy a díszek elkészítéséhez csak újrahasznosított anyagokat használtak az alkotók. A körúton sétálva érdemes a Fillér Utcai Általános Iskola kirakatát megcsodálni!


2023. NOVEMBER - SZEMIRÁMISZ FÜGGŐKERTJE

A Fillérben immár tizenöt éve hagyomány, hogy az ötödikes diákok történelmi tanulmányaikhoz kapcsolódóan, a tanév őszén nagyszabású projektmunkára vállalkoznak. Annak a függőkertnek a kicsinyített mását kell megalkotniuk, amit az Újbabiloni Birodalom uralkodója, II. Nabú-kudurri-uszur építtetett feleségének, Szemirámisznak.
Minden évben rendkívül ötletes és látványos, a legkülönfélébb alapanyagokat felhasználó makettek születnek, amelyekből kiállítást szoktunk rendezni az iskola aulájában.
Gyerekek és felnőttek egyaránt szavazhatnak az általuk legigényesebbnek tartott munkára. Minden résztvevőt ötössel jutalmazunk, a szavazás győztesei ezen felül szaktanári dicséretben is részesülnek.


2023. NOVEMBER 9. - MÁRTON-NAP

November 9-én tartottuk Márton napi ünnepségünket, melyen a német nemzetiségi tagozat alsós osztályai vettek részt. Már a hét elején elkezdtük a készülődést: technikaórán márton-napi lámpások készültek, énekórán pedig az ünnephez kapcsolódó német dalokat tanultak a gyerekek. Az ünnepet egy közös énekléssel kezdtük, utána az udvaron kerestük az elrejtett libákat, amiket cukorkára lehetett beváltani. A program kézműves foglalkozással folytatódott, majd ebéd után a hagyományos lámpás felvonulás következett az elsötétített folyosón. Az udvari játék után egy közös lakomával zárult az ünnep, így senki sem maradt éhes. A nap végén az élmények mellett egy lámpással, libás maszkkal vagy libás dísszel mehetett mindenki haza.


2023. OKTÓBER 27. - BŐRÖNDMÚZEUM A NÉMET NEMZETISÉGI TAGOZATON

Október 27-én a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum múzeumpedagógusai tartottak kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozást az alsó tagozaton. A gyerekek megismerkedhettek a régi paraszti életmód tárgyaival, régi mesterségekkel, a népviselettel, a sváb konyha titkaival. Az érdekes, interaktív foglalkozás a nemzetiségi tagozaton oktatott „Volks- und Heimatkunde” (Nemzetiségi hon- és népismeret) tantárgy óráihoz kapcsolódva engedett betekintést a régi korok mindennapjaiba.


2023. OKTÓBER 20. - 1956-OS MEGEMLÉKEZÉS

Iskolánk idén is megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A felsős diákok ezúttal Budapest történelmi helyszíneit keresték fel. Az ötödikesek Nagy Imre Orsó utcai házához látogattak el. A hatodik évfolyam tanulói a Széna téren idézték fel az ott történteket. A hetedikes diákok a Corvin-közben folytattak kutató munkát. A nyolcadikosok a Terror Háza Múzeum előtt, a Hősök Falánál emlékeztek meg az áldozatokról.


2023. OKTÓBER 18. - SZÉPOLVASÁSI VERSENY

2023. október 18-án szépolvasási versenyt rendeztünk iskolánkban az alsó tagozaton a 3. és 4. évfolyamos tanulóink számára. A résztvevők rövid felkészülési idő után egy számukra ismeretlen szöveget olvastak fel. A megmérettetésen 19 diák vett részt.

Eredmények:

3. évfolyam:
1. helyezett: Endrődy Mihály, 3.b osztály
2. helyezett: Kiss Márton Milos, 3.b osztály
3. helyezett: Mező-Kelemen András, 3.n osztály

4. évfolyam:
1. helyezett: Kállay Martin, 4.n osztály
2. helyezett: Forrai Mihály, 4.a osztály
3. helyezett: Somfay Zsombor, 4.n osztály

A kerületi fordulón Kállay Martin képviseli iskolánkat.
Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak!


2023. OKTÓBER - UTAZÁS NÉMETORSZÁGBA

Október elején ismét ellátogattunk a hargesheimi (Rheinland-Pfalz tartomány) testvériskolánkba. Az egyhetes utazáson kilenc hetedikes és három nyolcadikos tanulónk vett részt, akik sok élménnyel gazdagodtak a németországi látogatás során. Jártak a tartomány székhelyén, Mainz-ban és a csodálatos Rajna-völgyben, megismerkedtek a járás központjának számító Bad Kreuznach nevezetességeivel, és mindemellett betekintést nyertek a német iskola hétköznapjaiba is. A hargesheimi Alfred Delp Schule-val 2017 óta ápolunk testvériskolai kapcsolatot, az idei tanévben már ötödik alkalommal élvezhettük a német családok vendégszeretetét. Áprilisban pedig mi látjuk majd vendégül a német cserediákokat, már várjuk a következő alkalmat!


2023. OKTÓBER 6. - AZ ARADI VÉRTANÚK EMLÉKNAPJA

Október 6-án ünnepi műsor keretében emlékeztünk meg az aradi vértanúkról. Iskolánk kórusának előadásában hallhattuk az aradi vértanúk balladáját, valamint olyan hagyományos népművészeti alkotásokat, mint például a Hidegen fújnak a szelek és A fényes nap immár lenyugodott kezdetű dalok.2023. OKTÓBER 4. - ÁLLATOK VILÁGNAPJA

Október 4-én második alkalommal tartottuk alsó tagozaton az állatok világnapját! Ebből az alkalomból szakemberek érkeztek iskolánkba, akik az osztályteremekben 45 perces ismeretterjesztő foglalkozást tartottak. Élő állatok, hüllők segítették a szemléltetést.


2023. OKTÓBER 2. - FENNTARTHATÓSÁG - A DIÁKSPORT NAPJA

A Diáksport Napja alkalmából nagyszabású vetélkedősorozatot szerveztünk iskolánk 5-8. osztályos diákjainak. A lebonyolításban a teljes felsős kollektíva részt vett.
A feladatok az alábbiak voltak:
  1. Puzzle – olimpiai bajnokok arcképeit kellett kirakni, majd őket felismerni és a nevüket, sportágukat leírni. A gyerekek elhagyhatták a tantermet és megkereshették bajnokaink fotóját, neveit a folyosókon és a különböző faliújságokon.
  2. Tesztlap kitöltése – tanulóinknak a Fillér Utcai Általános Iskola diákolimpiai szereplésével kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. A válaszokért végignézhették a folyosókon elhelyezett dicsőségtáblákat, vitrineket, csúcslistákat.
  3. Sor- és váltóversenyek a Hajós Alfréd tornateremben.
  4. Partizánlabda az 5., 6., 7. és 8. osztályosoknak, illetve kézilabda és foci mérkőzések a 7. és 8. osztályosoknak, évfolyamonként külön a sportudvaron. A feladatmegoldás és a próbák teljesítése az alábbiak szerint, forgószínpad szerűen zajlott, évfolyam szerinti beosztással.

2023. OKTÓBER 2. - A MAGYAR NÉPMESE NAPJA

2005. óta ünnepeljük Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket. Ezen a napon minden népmesét szerető gyermek és felnőtt megkülönböztetett tisztelettel fordul mind a magyar, mind más népek meséi felé. Márti néni és Nóra néni szervezésében egy gyönyörű, Benedek Elek által gyűjtött népmesét hallgathattunk meg ezen a napon.


2023. SZEPTEMBER 29. - FILLÉRKÉK AVATÁSA

Iskolánkban már hagyomány, hogy az év elején az első osztályosokat a diákjaink sorába fogadjuk. Szeptember utolsó hetében az ötödikes testvérosztály közreműködésével minden nap egy-egy próbatételt teljesítenek a kicsik, melynek jutalma egy-egy puzzle-darab. Ezekből a hét utolsó napjára egy kép rakható ki. A sikeres próbatételeket az ünnepélyes avatás zárja, ahol az Igazgató úr köszöntőjét követően a kicsik fogadalmat tesznek, hogy büszke, szorgos kis Filléresek lesznek, akik segítik szüleiket, társaikat, tanáraikat is. Majd az ötödikesek ünnepélyesen felhelyezik a kis elsősökre az iskolai kitűzőt, s ezzel igazi "Filléresekké" válnak.

2023. SZEPTEMBER 22. - ALMASZÜRET ÉS FARMLÁTOGATÁS POMÁZON

Az idei tanévet egy igazi természetközeli programmal kezdtük a német tagozaton. Szeptember 22-én az alsós osztályok a pomázi Breier Farmra látogattak, ahol közelről megismerkedhettek a vidéki élettel. A gyerekeknek lehetőségük volt traktoron utazni, a tehénfejésben segédkezni, majd almát szüreteltek. Tízóraira mindenki bőséges kóstolót kapott a farm termékeiből, házi sajttal, sonkával, lekvárral csillapíthatta éhségét. Szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett, így igazán emlékezetessé vált az őszi kirándulás.


2023. SZEPTEMBER 1. - ÉVNYITÓ

Szeptember elsején három első osztály kezdte meg tanulmányait iskolánkban. Hagyományainkhoz híven a kis elsősök versekkel köszöntötték az új tanévet. A 8.-os évfolyam idén is átadta a Fillér-pólót minden elsősnek. Élményekben gazdag, eredményes tanévet kívánunk minden tanulónknak!


2022/2023.

Tanévnyitó (2022. szeptember 1.)

Három új elsős osztályunkban sok-sok kisgyerek kezdte meg az iskolát szeptemberben. Idén a kedvezőtlen időjárás miatt a tornateremben tartottuk tanévnyitónkat, ez azonban mit sem vett el a kitűnő hangulatból.


AZ ALSÓS ÉS A NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉG PROGRAMJAI

Fillérkék avatása (2022. szeptember 30.)

Iskolánk régi hagyománya, hogy szeptember végén a kis elsősök „igazi Filléresekké” válnak. Egy héten keresztül különböző feladatokat kell megoldaniuk, végül az ötödikesektől ünnepélyesen megkapják az iskolai kitűzőt, amit nyolc éven keresztül büszkén viselnek majd.


Állatok világnapja (2022. október 4.)

Október 4-én az állatok világnapja alkalmából különleges állatok érkeztek hozzánk vendégségbe. A bátrabbak meg is simogathatták őket.


Táncszínház

Októberben a tánc és a komolyzene is előtérbe került. A Csipkerózsika előadás hatalmas sikert aratott a gyerekek körében. A Táncszínház előadásait a jövőben is feltétlen beépítjük éves programjainkba.


Tanulmányi versenyek

A szórakoztató programok mellett rengeteget készültünk a tanulmányi versenyekre. A Bolyai Matematika és Anyanyelvi csapatversenyeken, valamint a Zrinyi Matematika Versenyeken kiváló helyezéseket értünk el. Fantasztikus eredménynek számított, hogy továbbjutottunk a Bolyai Matematika Csapatverseny országos fordulójára, ahol Jáger Anna, Patkós Adél, Vargha Zsófia 4.a osztályos tanulók képviselték iskolánkat. Szintén országos továbbjutó lett a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen a 3.n Fillérkék csapata, ahol André Zsombor, Bánzi Adél, Küs Milán Schwarz Alíz versenyezhetett. Gratulálunk minden versenyzőnknek! Januárban és márciusban a házi versenyeinkre került sor. Mondtunk verset, prózát, próbára tettük anyanyelvi tudásunkat. A legjobbjaink kerületi versenyeken képviselhették iskolánkat. 1-2. évfolyamon vers kategóriában első lett Nagy Natália 1. a osztályos tanuló, 3-4. évfolyamon Andrássy Katinka a 3.b osztályból, prózában pedig Horváth Lenke jeleskedett a 4. a osztályból. Gratulálunk minden versenyzőnknek!


Karate bemutató

A tanulás mellett a sportra is kellő időt fordítottunk. Testnevelés órákon röplabda- és karatebemutatókon vettünk részt.


Óvodás foglalkozások és a Fillér-parti

Egész évben sokszínű programsorozattal láttuk vendégül az óvodásokat, akik játékos délutáni foglalkozásokon ismerkedhettek meg iskolánkkal és a leendő tanító nénikkel. Az iskolánk iránt érdeklődő szülők nyílt órákon nyerhettek betekintést az iskolában folyó munkáról, a német nemzetiségi tagozatról és az angol nyelvtanításról.
Az óvodás foglalkozásokat a Fillér-partival zártuk, ahol játékos tornatermi vetélkedőn vehettek részt az apróságok.


Mikulás (2022. december 6.)

Idén is ellátogatott hozzánk a Mikulás. Minden osztály külön-külön kis műsorral, verssel, énekkel készült a nagy napra.


Karácsonyi és húsvéti ajándékkészítő délutánok (2022. december 6. és 2023. március 31.)

Hagyomány már itt a Fillérben, hogy a nagyobb ünnepek előtt együtt kézműveskedünk, ahol a gyerekek szebbnél szebb ajándékokat készíthetnek családtagjaiknak. Idén a szülők is csatlakozhattak a decemberi forgataghoz, s ezen a délutánon kicsi, nagy, tanár, diák, szülő közösen alkothatott.


Osztálykarácsonyok, közös éneklés (2022. december 21.)

Az adventi időszakban lehetőség nyílt egy-egy karácsonyi dal előadására, amelyeket szünetekben hallgathattunk meg. A felső tagozat kezdeményezéséhez néhány alsós osztály is nagy sikerrel csatlakozott. December 21-én az osztályok karácsonyi ünnepséget tartottak.

Farsang (2023. február 16.)

Február végén ötletesebbnél ötletesebb jelmezekbe bújtak a gyerekek, és sikeresen elkergették a telet. A jelmezbemutatók után, ettünk, ittunk, vetélkedtünk.


Víz világnapja (2023. márcuis 22.)

Ezen a napon a víz fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Projektmunkákat kaptak a gyerekek: lehetett plakátot készíteni, kézműveskedni, valamint kvíz feladatokat oldottak meg az osztályok.

Ki mit tud? (2023. április 28.)

Évekre visszamenő hagyomány már, hogy tehetséges diákjaink bemutathatják különleges produkciójukat. Élvezhettük a táncbemutatókat, verseket, hangszeres előadásokat, rendkívül színes délutánban volt részünk.

Focibajnokság (2023. június 5-7.)

A tanév végéhez közeledve délutánonként barátságos meccseken mérhetik össze focitudásukat a csapatok. A győztes osztály egy évig büszkélkedhet a győzelemért járó vándorkupával.

Gyereknap (2023. május 25.)

Május utolsó vasárnapján a gyerekeké a főszerep. Ha nem is vasárnap, de előtte való csütörtökön mi is gyereknapot tartottunk. Az Apacuka zenekar látogatott el hozzánk, s a koncert után zumbázhattunk is egyet.


Osztálykirándulások (2023. június 8-9.)

Év végén a szórakozásé, a kirándulásé a főszerep. Sőt, a tanév utolsó napjaiban fagyizni, játszóterezni mennek a gyerekek. Végre elérkezik a várva várt pihenés ideje.

Huberné Szabó Kinga és Fehérvári-Kiss Enikő munkaközösség-vezetők

A 2022-2023-AS TANÉV A NÉMET NEMZETISÉGI TAGOZATON

Ismét eltelt egy tanév, mely a sok tanulás mellett eseményekben és programokban is bővelkedett. Már a szeptemberi tanévkezdéskor sok tervünk volt, és ez a tanév során újabb lehetőségekkel bővült. Még javában tartott a szép idő október elején, amikor a 6.n osztállyal Budaörsön jártunk a Jakob Bleyer Heimatmuseum-ban, és egy rendhagyó Volkskunde-óra keretében megismerkedtünk a budaörsi svábok hagyományaival, majd néhány héttel később a 8.n-nel kirándultunk a Paprikás-patak völgyén keresztül Solymárra. A Jablonkay István Helytörténeti Múzeumban betekintést nyertünk a „Boszorkánykonyhába”, a régmúlt korok gyógyszerészeinek és javasasszonyainak munkájába. Novemberben tartottuk hagyományos Márton Napunkat, melyen az alsósok két színházi előadást tekinthettek meg a Deutsche Bühne Szekszárd tolmácsolásában. A tanórák a Márton-napi hagyományok köré szerveződtek, a napköziben pedig libazsíros kenyér várta az éhes gyerekeket. A Deutsche Bühne Szekszárd néhány héttel később meghívott minket új bemutatójára, „A császár új ruhája” című darabot az 5.n nézte meg a Bethlen téri Színházban. Decemberben a 8.n osztály is kapott meghívást egy német nyelvű színházi előadásra. Budaörsön a „Schweres Gepäck” (Nehéz csomag) című darabon keresztül ismertük meg a magyarországi német kisebbség II. világháború utáni kitelepítésének tragikus eseményeit.

Szíházi előadás Márton napon

December hónap a Karácsony jegyében telt, a II. Kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat újra megrendezhette a hagyományos Stille Nacht vetélkedőt, amelyen a 4.n osztály egy rövid színdarabbal lépett fel és 1. helyezést ért el. A felsősök közül Kropkó Ábel és Jázmin képviselték az iskolát szép eredménnyel. Beiszer Nóra és Pecsenyánszky Timót 8.n-es tanulók pedig magyar és német nyelven konferálták a versenyt.

A hamar beköszöntő 2023-as év is hozott új programokat és lehetőségeket: a 8.n osztály Biologie tantárgyhoz kapcsolódva a „The Body” kiállításon járt, a hetedikesek Geschichte órán ellátogattak a kerületünkben található Gül Baba türbé-hez.


Nyolcadikosaink közül sokan indultak a német nemzetiségi nyelvi versenyen és a nyelvi kommunikációs versenyen, hárman közülük- Beiszer Nóra, Hollós Léna és Peregi Patrik - országos döntőbe jutottak. Egy új versenyen, a német nemzetiségi rajzpályázaton Hoffmann Rea 8.n osztályos tanuló vett részt elsőként az iskolából, reméljük sokan követik majd őt az elkövetkező években. Fiatalabb versenyzőink is jól szerepeltek a különböző német nyelvi versenyeken: Németh Julianna és Tóth Emma Róza 4.n osztályos tanulók 1. helyezettek lettek a Deutsch Plus versenyen, Szili Anna Gréta az 5.n osztályból pedig a Mozaik német levelező versenyen ért el első helyezést.

A német tagozat másik sokéves hagyománya az ún. Nemzetiségi vagy Hagyományőrző Nap, melynek keretében idén a Szentendrei Skanzenben vettünk részt különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon. Szőttünk-fontunk, kenyeret dagasztottunk, népi játékokat játszottunk, vagy egy-egy tájegység házaival, szokásaival ismerkedtünk meg. Az áprilisi hideg ellenére sok szép élményben volt részünk a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon.

Hagyományőrző Nap a Szentendrei Skanzenben

A tanév végére maradt a két legnagyobb esemény negyedik és nyolcadik osztályban, a bécsi és a hargesheimi testvériskolai látogatás. Az elmúlt két tanévben a Covid-járvány miatt sajnos elmaradt a németországi testvériskolával 2017 óta működő csereprogram, ezért nagy volt az öröm, amikor decemberben a német iskola vezetése megkeresett minket, hogy még az idei tanévben vegyük fel újra a kapcsolatot és szervezzük meg a cserét. A tavaszi szünet után érkeztek hozzánk német vendégeink, akik egy hetet töltöttek nálunk és különböző programokon ismerkedtek meg iskolánkkal, illetve Budapest és környékének nevezetességeivel. Jártunk a Parlamentben, a Budai Várnegyedben, a Sziklakórházban, Szentendrén és Gödöllőn. Együtt festettek a vendéglátó filléres diákokkal rajzórán és együtt kísérleteztek kémiaórán. Az egy hét gyorsan elröppent, majd egy rövid szünet után a mi tanulóink látogattak el Hargesheimba és környékére (Rheinland-Pfalz tartomány). Kirándultak a meseszép Rajna-völgybe, Koblenz városába és részt vettek a hargesheimi testvériskola (Alfred Delp Gymnasium) tanóráin. A nyolcévnyi némettanulás után mindenki jól megállta a helyét az iskolában és a vendéglátó családoknál.

1. Közös rajzóra a német diákokkal
2. A Gödöllői Királyi Kastélyban
3. Csoportkép a hargesheimi Alfred Delp Schule-ban

A 4.n osztály június elején látogatott Bécsbe, ahol a Volksschule am Platz nevű általános iskola vendégei voltak. Délelőttönként a tanórák mellett közös játékra és éneklésre is jutott idő, majd tanítás után különböző városnéző programokon vettek részt tanulóink. A Naturhistorisches Museumban, a schönbrunni állatkertben és a Haus des Meeres-ben tett látogatás nagy benyomást tett mindenkire. A gyerekek számára több szempontból is nagy mérföldkő volt ez az út: először töltöttek több napot távol a családjuktól egy ottalvós kiránduláson, és sokan első alkalommal voltak német nyelvterületen miközben aktívan kellett használniuk a nyelvet. Nagy élményt jelentett számukra megtapasztalni, hogy használható tudást szednek össze a tanórákon évről-évre.

A 4.n osztály Bécsben

A tanév vége még egy nagy kihívást tartogatott a nyolcadikosok számára. Májusban az osztály tanulóinak többsége az Osztrák Intézetben vizsgázott német nyelvből B2 szinten. Gratulálunk a szép eredményekhez!

Élményekben gazdag nyári szünetet és jó pihenést kívánunk mindenkinek!

A német tagozat tanárai

AZ ANGOL NYELVI MUNKAKÖZÖSSÉG PROGRAMJAI

Halloween (2022. október 28.)

A diákok kérésére idén ismét megtartottuk az egyik legnépszerűbb iskolai angolos rendezvényünket. Bár kétévente rendezzük meg, de a Covid időszakban több éven át kimaradt, így a tavalyi nagy siker után idén újból volt Halloween a 2.-8. osztályosok számára.
Az alsó tagozaton jelmezverseny, kézműves foglalkozás, szelleműző „zajos” felvonulás volt az iskola körül, végül cukorka keresés az udvaron.
A felső tagozaton volt jelmezverseny, Halloween-i lakoma, Kahoot játék, és egy jelmezverseny, itt az osztály egyik tagját kellett beöltöztetni Frankenstein-nek. Valamennyi program tetszett a gyerekeknek, de természetesen az esti disco aratta a legnagyobb sikert.


Reading is fun! (2022. november 30.)

Angol nyelvű olvasási verseny 6-7. osztályosoknak
Többéves hagyományunk, hogy a felső tagozatos diákok között csapatversenyt hirdetünk. A 6. és a 7. osztályosok más-más könyvet olvasnak el angolul, nyelvi tudásszintjüknek megfelelően. Ehhez az Oxford Bookworms sorozat könyveit használjuk, melyek szép számban megtalálhatóak az angolos könyvtárban.
6. évfolyamosok az "Aladdin and the Enchanted Lamp”, a 7. osztályosok pedig a ”Sherlock Holmes and the Sport of Kings” című könyvekből készültek fel a versenyre.
A tanév során a diákok többször is kölcsönözhettek könyveket, majd szövegértési feladatok megoldása után a ötössel jutalmaztuk a lelkes diákokat.

Spelling Bee (2022. december 13.)

Angol nyelvhelyességi verseny 5. osztályosoknak
Az idén először hirdettük meg ezt a versenyt, mert nagyon lelkes ötödikes évfolyamunk van, így mindenképp szerettünk volna nekik valamilyen versenyt kitalálni. Témaként a „karácsonyt” kapták. Szorgalmasan gyűjtötték a szavakat, tanulták a szavak, kifejezések helyesírását, betűzték a nehezebbnél nehezebb szavakat.
32 ötödikes diák vett részt a versenyen, mely egy írásbeli és egy szóbeli részből állt. Nagyon jó hangulatú, további munkára motiváló verseny volt, jövőre mindenképp folytatjuk!

St. Patrick's Day
(2023. március 16.)

Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a nyelvtanítás mellett az adott ország kultúrájával, szokásaival is megismertessük a gyerekeket. Minden évben tavasszal egy délutáni foglalkozás keretein belül különböző ünnepekre, tradíciókra emlékezünk. Idén Írország nemzeti ünnepének legismertebb elemeit elevenítettük fel. Először is, zöld ruhákba öltöztünk. A feladatok között volt tortadíszítés, kincskeresés, ír manó készítése papírból. Az ír kultúráról, történelemről, szokásokról szerzett tudásukról egy Kahoot-kvízben adtak számot a diákok. A délután ír tánccal zárult.


Reading is fun! (2023. március 28.)

Mesefeldolgozó tehetségkutató verseny 3-4. osztályosoknak
A verseny kerületi szinten kerül megrendezésre az Áldás utcai iskola szervezésében. Tehetségkutató versenynek hívjuk, hiszen a versenyre egy olyan mesét kell a gyerekeknek elolvasniuk angol nyelven, mely messze meghaladja a harmadikos és negyedikes gyerekek tudásszintjét. Mégis, minden évben lelkes és szorgalmas gyerekeket készítünk fel a csapatversenyre és minden évben sikerül dobogós helyekkel büszkélkednünk.

Apple Crumble sütés (2023. június 16.)

Az ötödik évfolyamosok a tankönyvük utolsó fejezetében az angol ételekről tanultak. Az 5. b osztályosok Sáradyné Kántor Judit vezetésével megsütötték az egyik legnépszerűbb angol süteményt az ” Apple crumble”-t.

Sáradyné Kántor Judit munkaközösség-vezető

DIÁKÖNKORMÁNYZAT

Szerencsére a két covidos év után a DÖK munkája visszatért a régi kerékvágásba. Több iskolai programban vettünk részt, illetve segítettünk a lebonyolításában.
Decemberben a Mikulás mellett voltunk krampuszok. Lelkesen vittük a csomagokat, szerencsére sok jó gyerek jár iskolánkba. Mivel sokadik alkalommal segítettünk a Mikulásnak, a gyerekek már maguktól tudták mit kell csinálni, nagyban megkönnyítve ezzel a felnőttek munkáját.


Ezt követte a Luca-napi vásár, ami már régóta hagyomány iskolánkban. Szép kézműves ajándékokat, karácsonyi dekorációkat, ízletes süteményeket kaphattunk a pultoknál és a szokásos teaház is várta a nyugalomra vágyókat.


Részt vettünk a farsang szervezésében, segítettünk a tornaterem dekorálásában és a műsor után a díszítések leszedésében.


A kihagyhatatlan Valentin-napi postát is megszerveztük. A tanári elé kihelyezett dobozba lehetett dobni a kedves üzeneteket, rajzokat, amiket mi, DÖK-ösök, szünetekben kézbesítettünk a címzetteknek.

Az év utolsó tanítási napja a DÖK-nap.
Ezen a napon elsoroltuk a büszkeségeinket, miért jó Filléresnek lenni, versenyzőink átvehették a helyezésekért járó színes iskolapólókat, kihirdettük a papírgyűjtő verseny eredményét, elmondtuk, ki kölcsönözte a legtöbb könyvet a könyvtárból és el is olvasta azokat. A napot alsós produkciók színesítették.


Pizsiparti (2022. szeptember 22.)

Az ötödikesek avatása minden évben a nyolcadik évfolyam feladata. Ötödikeseink ezen a napon pizsamában tölthetik a tanítási napot, majd az órák végeztével kezdődik a várva várt pizsiparti, ahol a három új ötödikes osztály vicces csapatfeladatokban méri össze az erejét.

Hajszár Hajnalka DÖK-öt segítő tanár

A HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG PROGRAMJAI

Október 23. (2022. október 26.)

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra ebben az évben a Kossuth téren, az Országgyűlési Múzeumban emlékeztünk meg. Az interaktív kiállítást követően a Hősök falánál tisztelegtünk 56 hősei előtt.


Karácsony (2022. december 21.)

December a legizgalmasabb hónap az iskolában. December elején a Mikulás a felsős osztályokat is felkereste, majd elkezdődött az adventi mesekalendárium, minden reggel karácsonyváró meséket hallgathattunk Márti néni jóvoltából. Dancsházi Zsuzsa néni karácsonyi daléneklést szervezett, minden nap más-más osztály tagjai álltak színpadra és adták elő kedvenc karácsonyi dalaikat. A klasszikustól a moderning minden sláger felcsendült a szünetekben rendezett előadásokon. Az iskolai karácsonyi ünnepségre pedig egy különleges feladatot kaptak a felsős osztályok: más nemzetek, számunkra furcsa és vicces karácsonyi szokásairól kellett egy 3 perces kisfilmet forgatniuk. A hangulat remek volt, a világ minden részét bejártuk, rengeteg ötletes kisfilmet láthattunk.


A magyar kultúra napja (2023. január 23.)

A magyar himnusz születésének 200. évfordulójára egy kis játékos megemlékezéssel készültünk és hogy értékeink közül ne csak a magyar irodalom kapjon hangsúlyt, ezért ebben az évben a hungarikumokat is bevontuk egy osztályvetélkedőbe, számítva arra, hogy ez a téma mindenkihez közel áll és talán több gyereket bevonz a tevékenységbe. Az osztályok jól teljesítettek, 6 hibátlan megoldás is született, illetve kiemelném, hogy alsós osztályok is csatlakoztak a feladatmegoldáshoz, ki-ki kedve szerint teljesíthette a feladatokat.

Március 15. (2023. március 14.)

Nemcsak a Himnusz lett kétszáz éves ebben a tanévben, de Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát is most ünnepeltünk. Március 15-e így mi másról is szólhatott volna, mint Petőfiről. Szinte minden felsős osztályból, de még az alsó tagozatról is jöttek gyerekek szerepelni, így majdnem 50 fős szereplői gárda állt össze a darab kedvéért. Baráth András tanár úr (zongora), Farkas-Dancsházi Bálint (gitár) és a Zsuzsa néni vezette nagykórus közreműködésével élőzenével, az 5. a lányai jóvoltából egy kis tánccal, Molnár Emma, Polinszky Mór és Kalmár Benedek főszereplésével pedig sok prózával színvonalas produkciót láthattunk az iskolai színpadon. Igazán jó volt látni a sok tehetséges gyereket!Költészet napja (2023. április 12.)

A költészet napját a régen hagyományos versmondás helyett ebben az évben egy vetélkedővel ünnepeltük meg. Jelszavunk a tantárgyköziség és a változatosság volt annak érdekében, hogy a felső tagozat minden tanulója megtalálhassa azt a feladatot, amely közel áll hozzá. Természetesen a Petőfi 200 emlékév miatt a téma adott volt, a csapatfeladatokat 5 különböző helyszínen nagyon ügyesen oldották meg az osztályok. A feladatok pedig: kávéfestés (kreatív állomás- Petőfi és Júlia portréja); activity (Petőfi versei és 1848); kvíz (történelem és irodalom); sport (ágyúgolyófutam, azaz sportverseny); és szófelhő készítés volt (digitális kultúra: Petőfi élete, versei).


Petőfi 200 emlékév

Ebben a tanévben sok program szólt Petőfiről. A színdarabon és a költészet napján kívül az ötödikesek a Nemzeti Színházban a János vitéz című előadást tekintették meg, illetve ellátogattunk a Petőfi Irodalmi Múzeumba is, ahol a csodálatos Károlyi palotában egy izgalmas játékban vettünk részt.


Olvasni jó! (2023. május 3.)

A humán munkaközösség egyik legnagyobb szabású programjává nőtte ki magát az idén már 10. alkalommal megrendezett Olvasni jó! csapatverseny. Az induló 20 csapat 75 résztvevőjével kinőttük a fizika termet, idén ezért a 2. emeleti folyosón rendeztük meg a versenyt. A verseny különlegessége, hogy a csapatok egy-egy tanárukat is felkérhetik segítségnek. A verseny minden évben nagyon szoros, az idei esztendőben az 1. – 3. helyezetteket mindösszesen 1 pont választotta el egymástól. A jó hangulat mindig garantált. Gyertek jövőre is, folytatjuk, hiszen olvasni jó!


Vers- és prózamondó verseny

Ebben az évben is meghirdettük a vers- és prózamondó versenyt, ahol színvonalas produkciókat hallhattunk tehetséges diákjainktól. A legügyesebbek közülük a kerületi versenyen képviselhették iskolánkat.

Balla Enikő munkaközösség-vezető

Könyvtár

A könyvtár a 2022-2023-as tanévben is nagy népszerűségnek örvendett. A leglelkesebb könyvtárlátogatók az alsó tagozatos tanulók, de sok felső tagozatos olvasó is talál kedvére való olvasmányt. A Szülői fórum jóvoltából idén is tudtunk új könyveket vásárolni, elsősorban kortárs ifjúsági írók műveivel gazdagodott az állomány. A könyvtár szervezésében több jeles napról is megemlékeztünk, pl. a magyar népmese napja vagy a magyar kultúra napja. A könyvtár több tanulmányi versenynek adott otthont ebben a tanévben is.

Karádyné Hock Márta könyvtárvezető

A REÁL MUNKAKÖZÖSSÉG PROGRAMJAI

Október 4-én az Állatok Világnapját ünnepeltük.
Az osztályokban a gyerekek csoportokat alkotva közösen törték a fejüket a keresztrejtvényen, a leg…es állatkérdéseken, írtak állatos közmondásokat, hajtogattak origami állatokat.


Idén is tartottunk Egészségnapot. Erre a célra a Tankerülettől kaptunk pénzt, amiből gyümölcsöt és tejet vásároltunk. A gyerekeknek gyümölcsturmixszal kedveskedtünk. Mindenki nagy élvezettel fogyasztotta az aznapi különlegességet!


A Tejtanács egy rendkívül izgalmas interaktív programmal látogatott el iskolánkba. A gyerekek végig kísérhették a tej útját a legelőtől az otthonunkig. Egy rövid bemutató film után már sikeresen tudtak válaszolni a kérdésekre. Utána terepasztalon versenyezhettek, fejhettek. Minden gyerek nagyon jól érezte magát.


A Fenntarthatósági témanapot forgószínpad-szerűen oldottuk meg.
A gyerekek a hulladékgazdálkodással, energiagazdálkodással és a biodiverzitással kapcsolatos feladatokat kaptak. Igazán jó hangulatban telt el ez a délelőtt.

Matiszlovicsné Pallós Katalin munkaközösség-vezető


Határtalanul

A hetedik évfolyammal a Határtalanul program keretében júniusban Erdélybe utaztunk, Székelyföldet és a Sóvidék csodáit néztük meg. Sok gyerek nem járt még Erdélyben, lenyűgözte őket a táj szépsége, nyugalma, a mezők színkavalkádja, az erdélyi emberek kedvessége. Sokat tanultunk az út során, megismerkedtünk a taplászat rejtelmeivel, zsindelykészítő műhelyben jártunk, régi vízimalom működését is láthattuk. Idegenvezetőnk rengeteget mesélt a székely népviseletről, a székelykapukról, a medvékről, arról, hogy milyen volt gyereknek lenni Erdélyben.
Megtudtuk, hogyan alakult ki a Medve-tó, a parajdi sóbánya, és mit jelképeznek a kopjafák a Hargita tetején.
Kísérő tanárok: Ádász Edina, Hajszár Hajnalka, Vajayné Horváth Orsolya


Ballagás, tanévzáró ünnepség

Minden tanév végén eljön a pillanat, amikor el kell búcsúzzunk a nyolcadikos évfolyamtól. A 8. osztályosok ballagása egyben a tanévzáró ünnepség és a bizonyítványosztás napja is. Minden diákunknak kívánunk jó pihenést a nyárra, nyolcadikos tanulóinknak pedig sok sikert a középiskolához!

Kezdőlap :: Általános bevezető :: Angol tagozat :: Német tagozat :: Óraterv
Az alapítványról :: Fogadó órák, értekezletek :: Tanév rendje :: Iskolai dokumentumok